İslam dininde Kadir gecesi Ramazan Ayının son on gününde ortaya çıkar ve Kadir Gecesinin belirtileri doğada meydana gelen değişikliklerle belirir. Bu gecede Kuran-ı Kerim indirilmeye başlandı ve insanlık Kuran nuru ile aydınlanmaya başlandı. Her mü’min için bu gece bir fırsat gecesidir. Peygamber efendimiz aleyhisselam Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girerdi. Bu itikaf süresi boyunca sürekli ibadet ederdi ve acil ihtiyaç ve yemek dışında her hangi bir konuda dünya ile irtibata geçmezdi.
Önemli gün ve geceler İslam’da önemlidir ve her mü’min için özel günlerdir. Bu günlerin başında her zaman için Kadir Gecesi gelir. Bu gecede yapılan ibadetlerin bin aydan daha hayırlı olduğu, günahların bu gecede affedildiği hadislerde yer almaktadır. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de bu gecenin 1000 aydan daha hayırlı olduğunu buyurmaktadır.
Bu Yazımızda Neler Var :
Kadir Gecesi İle İlgili Ayet ve Hadisler
Kuran-ı Kerim’de yer alan Kadir Suresi bu gece ile ilgilidir. Sure Kuran-ı Kerim’de 97’inci sure olarak geçer ve Mekke’de nazil olmuştur. Bu sure şu şekildedir:
Bismillahirrahmanirrahim:
- ‘Biz O’nu (yani Kuran-ı Kerim’i) Kadir Gecesi nazil ettik.’
- ‘Kadir Gecesi ne olaki bilir misin sen?’
- ‘Kadir Gecesi 1000 aydan çok daha hayırlıdır.’
- ‘O gecede (Kadir Gecesinde) Ruh (Cebrail) ve melaikeler yer yüzüne iner.’
- ‘O gece (Kadir Gecesi) tan yeri ağırmaya başlayana kadar esenlikledir.’
Ayrıca Kuran-ı Kerim’in Duhan Suresi’nin 3. ayetinde ‘Biz Kuran’ı kutlu (özel) bir gecede nazil ettik.’ buyurmaktadır. Bu gecenin önemi ayeti kerimelerde açık bir şekilde belirtilmektedir. Kadir Gecesinin belirtileri bu son on günde ortaya çıkar. Son on günde itikafa girmek sünnettir.
İslam dininde mübarek geceler Peygamberimizin uygulamalarına göre ihya edilir. Peygamberimiz aleyhisselam bu gecenin önemi ile ilgili şu hadis-i Şerifleri buyurmuştur:
- Kadir Gecesi’nin kutsallığına ve faziletlerine inanarak, sevabını yalnız Allah-u Teala’dan bekleyerek ibadet ve taatle ihya eden kişinin, kul hakkı hariç, bütün geçmiş günahları af olunur. (Müslim). Bu hadis-i şerifte Peygamberimiz bu gecenin önemine vurgu yapmış, bu gecenin aranmasını ve bu gecenin ibadetle geçirilmesini tavsiye etmiştir.
- Hz. Aişe (ra.h) şöyle rivayet etmektedir: ‘ Rasullullah aleyhisselam’a Kadir Gecesi fark edildiğinde nasıl dua etmeliyim?’ diye sormuştur. Rasulullah aleyhisselatuvesselam ‘Allah’ım! Sen çok af edicisin, affetmeyi seversin, beni bağışla’ diye dua edilmelidir, buyurmuştur (Tirmizi). Bu gecede nasıl dua edilmesi gerektiği yine hadis-i şeriflerden öğrenilmelidir.
- Peygamberimiz aleyhisselam ‘ Ramazan’ı son 7 gecede, son 10 günde ve son 10 gün içinde tek gecelerde aramayı’ emretmektedir. Kadir Gecesinin belirtileri bu günlerde ortaya çıkar. Bu hadislerin ışığında İslam alimleri Ramazan ayının son on gününün ibadet ile geçirilmesinin çok faziletli olduğunu bildirmişlerdir.
Kadir Gecesinin Belirtileri Nelerdir?
İslam’a göre Kadir Gecesini Ramazan ayının son on gününde veya son yedi gününde aramak gerekir. Diyanet ise 27. Geceyi Kadir Gecesi kabul etmektedir ve 2021 yılı için 8 Mayıs Cumartesi gününü Kadir Gecesi ilan etmiştir. Ancak Kadir Gecesi belirtileri son on günde aranmalıdır. Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesinin belirtileri şu şekildedir:
- Bu gecenin maneviyatı yüksektir ve mü’minlerin kalbinde heyecan uyandırır. İnsanın iç dünyasında tarifi mümkün olmayan bir huzur meydana gelir.
- Gece hava berrak ve açık olur. Gökyüzüne bakanlara huzur verir. Gök yüzü sakindir ve diğer günlere nazaran çok daha aydınlıktır. Deniz dalgalı olmaz ve daha sakin olur.
- Hava ne bunaltıcı sıcak olur, ne de dondurucu soğuk olur. Hoş ve ılık bir hava olur. Hava insana huzur ve mutluluk verir.
- Ertesi günün sabahında güneş kıp kızıl doğar. Kadir Gecesi belirtileri içerisinde en belirgin olanı güneşin kızıllığıdır. Şuasız bir şekilde yüzünü gösterir. Güneş diğer günlere nazaran daha değişiktir ve daha parlaktır.
- Bu gecenin en önemli özelliği huzur vermesidir. İbadet edildikçe, diğer günlere nazaran huzur daha fazla artar.
Son 10 gün içerisinde Kadir Gecesinin belirtileri mutlaka meydana gelir. Bu belirtiler meydana geldiği zaman o gecenin ibadet ile geçirilmesi önemlidir. Bu gecenin ihyası ile ilgili birçok sahih hadis-i şerifler mevcuttur. Bu gecede Kadr Suresini okumak, nafile namazı çoğaltmak ve Kuran okumayı çoğaltmak kişinin günahlarının silinmesine vesile olur.