1. Anasayfa
  2. Yemek

İftar Sofralarının Vazgeçilmezi Ramazan Şerbeti Tarifi

İftar Sofralarının Vazgeçilmezi Ramazan Şerbeti Tarifi
0

Ramazan şerbeti tarifi, ramazan yaklaşırken en çok merak ettiğimiz sorulardan bir tanesidir. Özellikle ramazan sıcak aylara denk geldiğinde ramazan şerbeti bizim en büyük kurtarıcımızdır. Ama sıcak olmasa bile iftarda ramazan şerbeti içmek eminim ki hepimizin hoşuna gider. Oruç tutarken gün içinde yaşadığımız susuzluğun hafifleticilerindendir ramazan şerbeti, tabii ki su haricinde suyun yeri çok başka :).

YouTube video

Ramazan Şerbeti Tarifi

Şerbet, Arapçada ki “şariba” kelimesinden gelmektedir, bu kelime içmek anlamına gelir. şurup kelimesi de bu kökten gelmektedir. Batılılar şerbete sherbet demektedirler bu kelime onlara Türkçeden geçmiştir. Yani anlayacağınız meşhur şerbetimiz batılıları bile etkilemiş :).  Şimdi gelelim tarif şekline işte o çok beğeneceğiniz ramazan şerbeti tarifi;

Ramazan Şerbeti Tarifi
Ramazan Şerbeti Tarifi

Ramazan şerbeti malzemeleri;

  • 500 gr kırmızı erik
  • 250 gr vişne
  • 2 s. bardağı şeker
  • 1 kabuk tarçın
  • 5 adet karanfil
  • 1 çay kaşığını dolduracak şekilde yenibahar
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 10-12 kakule tohumu
  • 4 litre su

Hazırladığınız vişne ve eriklerin saplarını ayıkladıktan sonra iyice yıkayın. Eğer erikleriniz çok büyükse dörde bölerek kullanabilirsiniz. Erikleri tencereye aldıktan sonra üzerine 2 litre su ekleyin. Tarçın, karanfil gibi geriye kalan malzemeleri de ekleyip onlar yumuşayana kadar kaynatın. Meyveler yumuşadıktan sonra tencereyi ocaktan alıp ılıması için bekleyin.

Tenceredeki su ve meyveler ılıdıktan sonra bir tülbent alıp suyu süzebilirsiniz. Daha sonra geriye kalan 2 litre suyu ekleyip şekerini ilave edin. Şekerin daha kolay erimesi için eriyene kadar karıştırabilirsiniz. Şerbetiniz hazır olduktan sonra buzdolabına koyup soğuk servis edebilirsiniz.

Ramazan şerbeti tarifi olarak vereceğimiz bir diğer tarif ise şu şekildedir;

  • 250 gr kayısı (çekirdeği çıkarılmış)
  • 250 gr vişne (çekirdeği çıkarılmış)
  • 250 gr üzüm (beyaz)
  • 250 gr üzüm (kırmızı)
  • 2 su bardağı olacak şekilde toz şeker
  • 1 adet tarçın, kabuklu

Şerbetin hazırlanışı şu şekildedir, hazırladığınız meyvelerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra bütün meyveleri geniş bir tencereye koyun. Ardından kısık ateşte yanan ocakta meyveleri haşlayın. Tarçın ve şekeri de ilave ettikten sonra 2 dakika kadar daha kaynatmaya devam edin, kaynatırken karıştırabilirsiniz. Daha sonra tencereyi ocaktan alın meyveleri blenderdan geçirdikten sonra buzdolabında bekletin ve soğuyunca tüketin.

Osmanlı Şerbet Tarifleri

İftar Sofralarının Vazgeçilmezi Ramazan Şerbeti Tarifi
İftar Sofralarının Vazgeçilmezi Ramazan Şerbeti Tarifi

Osmanlıda ramazan ayları deyince hepimizin aklına hiç şüphesiz ilk gelenlerden biridir Osmanlı şerbetleri. Bu Osmanlı şerbeti tarifi, lezzeti ve doğallığının yanı sıra faydası da bir hayli fazladır. Hatta öyle ki bazı hastalara ilaç olarak bile kullanılmıştır. Bunların dışında şerbetler yemek sonrasında sindirim içinde tercih edilmiştir.

Osmanlı şerbetlerinden biri gül şerbetidir. Gül şerbeti pişirilmeden yapılan bir şerbet türüdür. Gül yaprakları şekerle ya da balla ovularak üzerine su ve limon suyu eklenir. Daha sonra üzeri çok sıkı olacak bir şekilde kapatılır. Üzeri de kapatıldıktan sonra bir gün dolapta bekletilir. Tüketilmeden hemen önce süzgeçten geçirilip tüketilir.

Bir diğer Osmanlı ramazan şerbeti tarifi ise hibiskus şerbetidir. Osmanlı şerbeti- hibiskus da tarçın, karanfil ve sıcak su kullanılır. Bu malzemeler bir tencereye konulur ve 5-6 dakika kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra tencerenin içinden tarçın çıkarılır ve altı kapatılır. Kurutulmuş olan hibiskus çiçekleri, şeker ve limon tuzu da eklenerek 20 dakika bekletildikten sonra soğutulup tüketilir.

Ramazan Şerbeti Faydaları

İftar Sofralarının Vazgeçilmezi Ramazan Şerbeti Tarifi

Ramazan şerbeti tarifi sonrasında şerbetin faydalarından bahsetmezsek olmaz tabii ki :). Ramazan şerbetinin hazmı kolaylaştırdığı bilinen bir özelliğidir. Bu özellik ramazanda uzun saatler oruç tuttuktan sonra vücudumuza iyi gelir, şerbet hazmı kolaylaştırdığı gibi bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Ayrıca ramazan şerbetinin kan şekerini de düzenlediği bilinmektedir.

Öksürüğe de iyi gelen ramazan şerbetinin balgam söktürücü özelliği de vardır. Kışın yakalandığımız grip üzerinde de büyük etkisi vardır bu şerbetin. Kas ağrılarına ve romatizmaya da iyi geldiği bilinen ramazan şerbetinin strese karşı da iyi geldiği bilinir. Strese iyi geldiği gibi stres kaynaklı baş ağrılarını geçirmede de oldukça iyidir.

Mide sorunlarına da iyi gelen ramazan şerbetinin özellikle ramazan da bol bol içilmesinin sebebi ise, susuzluk sorununa çok iyi gelmesidir. Sizde ramazan aylarında susuzluğunuz için bu şerbeti bol bol tüketebilirsiniz.

Ramazan şerbetini gittigidiyor gibi internet uygulamalarından veya marketlerden temin etmeniz mümkündür, ortalama fiyatı ise genelde 30 TL’dir. Ama bizce en güzeli ve en sağlıklı olanı evde kendi yaptığınız ramazan şerbetidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir