1. Anasayfa
  2. Din & Felsefe

Ramazan Bayramı Ne Zaman, Kaç Gün Tatil Olacak?

Ramazan Bayramı Ne Zaman, Kaç Gün Tatil Olacak?
Ramazan Bayramı Ne Zaman?
10

Günümüzde Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Ramazan Bayramı ne zaman, kaç gün tatil? Sorusu da internette en çok sorulan sorulardan biri haline geldi. Bayram ne zaman, kaç gün sürecek? Ramazan bayramı ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek?

Ramazan bayramı oruç tutanlar için mükafat anlamına gelmektedir. Ramazan’ı tevbe istifar ile geçiren, orucu hakkıyla tutan, kul hakkına girmeyen ve infak konusunda görevlerini yerine getiren her mü’min bayrama ulaşmanın sevincini bir başka yaşar.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan Bayramı ne zaman, Ramazan Bayramı kaç tatil günü? Sorusu gündem sorulardan biri haline geldi. Her yıl bayramın başlama ve bitiş tarihi neden değişiyor? Neden her sene bayram 11 gün geriye gidiyor?

Ramazan Bayramı Kaç Gün Tatil 2021

Ramazan Bayramı Ne Zaman?
Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Bayramın başlama tarihi her yıl olduğu gibi bu yıl da 11 gün öncesine tekabul etmektedir. Ramazan Bayramı Hicri takvime göre kutlanmaktadır ve Ramazan ayının sonunda kutlanmaktadır. Geçen Yıl Bayram 24 Mayıs 2020’de kutlandı. Bu yıl ise 13 Mayıs 2021 tarihinde kutlanacak. Ramazan bayramı kaç tatil günüdür. Ramazan Bayramı’nın üç günlük tatili aynı zamanda resmi tatildir.

Hicri takvim ayın hareketlerine göre belirlenmiştir. Bu takvim Hz. Ömer zamanında kabul edilmiştir. İslam dünyasında bu takvim daha çok kullanılmakla birlikte dünya genelinde Miladi takvim kullanılmaktadır. Miladi takvim güneşe göre tasarlanmış bir takvimdir. Dünyanın kendi etrafında ve güneşin etrafında gerçekleştirdiği hareketlere göre belirlenmiştir. Ramazan Bayramı ne zaman, Ramazan Bayramı kaç tatil günü? Sorusu genellikle Miladi takvime göre soruluyor.

Miladi takvim 365 gündür. Miladi takvimde de Şubat ayı bazı durumlarda 29 çekebilmektedir. Her 5-6 yılda bir Şubat ayı 29 çeker. Diğer yıllarda ise Şubat ayı 28 çeker. Hicri takvimde ise bütün aylar bazen 30, bazen 29 çekebilir. Hicri takvime göre belirlenen Ramazan Bayramı her yıl 11 gün geriye gidiyor. Bununla birlikte tatil günleri de değişiyor. Bazı yıllar hafta içine denk gelen bayram, bazı yıllar hafta sonuna denk geliyor. 2021 Ramazan Bayramı kaç tatil günü olacak? 2021 yılında da Bayram Perşembe, Cuma ve Cumartesiye denk geliyor.

Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Ramazan Bayramı Ne Zaman?
Ramazan Bayramı Ne Zaman?

İslam dininde Peygamberimizin uygulamaları dikkate alınmaktadır. Peygamberimiz aleyhisselam ‘hilali görünce oruca başlayın, hilali görünce bayram edin’ buyurmaktadır. Bu nedenle İslam dinine göre Ramazan bayramı hilali göründüğünde bayram yapılmaktadır. Şaban ayı bazen 29 bazen 30 çeker. Şabanın 29’unda hilal görünürse bu demektir ki ertesi gün Ramazan 1’dir. Şaban 29’da hilal görülmediğinde bu demektir ki ertesi gün Şaban’ın 30’u dur. Bu kural hadis-i şeriflere göre belirlenmektedir ve 1400 yıldır uygulanmaktadır.

Aynı kural Ramazan ayı için de geçerlidir. Ramazan ayı bazen 29 çekebilir. Ramazan’ın 29’unda hilal görülmeyebilir. Bu durumda Ramazan 30 güne tamamlanır. Ramazan’ın 29’unda hilal görünürse ertesi gün bayram yapılır. Bu durumda Ramazan 29 gün çekmiş olur ve ertesi gün 1 Şevval olur ve bayram yapılır. Hicri aylar bazen 30, bazen 29 çeker. Ramazan bayramı kaç tatil günüdür? Günümüzde Diyanet astronomi verilerine göre bayram gününü önceden belirlemektedir.

Bayram Tatili Kaç Gün

Bayramın kaç gün olduğu her zaman merak konusudur. Hanefi mezhebine göre Ramazan bayramı 3 gündür. 13 Mayıs 2021  tarihinde başlayan bayram üç gün sürmektedir ve 15 Mayıs 2021 tarihinde sona ermektedir. 13 Mayıs günü Perşembe’ye, 15 Mayıs 2021 ise Cumartesi’ye denk gelmektedir. Ramazan Bayramı kaç tatil günüdür? 13 Mayıs Perşembe, 14 Mayıs Cuma ve 15 Mayıs Cumartesi günü tatil olacak.

Her yıl olduğu gibi Arefe günü öğleden sonra yarım gün tatil olacak. Öğleye kadar resmi kurumlar açık olacak ve aynı şekilde işlemlerine devam edecek. Ğeki, Ramazan Bayramı ne zaman, Ramazan Bayramı kaç tatil günüdür? Ertesi günden itibaren 1,2 ve 3. gün Ramazan Bayramı tatili yapılacak.

Ramazan Bayramı, bayram namazı ile başlar ve üçüncü günün ikindi vaktine kadar devam eder. Kültürümüzde bayramdan sonraki hafta bayramlaşma devam eder. Ramazan Bayramı kaç tatil gününden ibarettir? Bayramın aslı üç gündür. Her yıl Ramazan Bayramı 3 gündür ve 3 gün tatil yapılmaktadır. Arefe günü öğleye kadar mesai yapılmaktadır ve öğleden sonra bayram tatiline girilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (10)

  1. beyruni ramazan ayı namazla başlar ilk sahur yapılır 12ayin enguzel ayitir ramasan ayı ifdar yemekleri

  2. 1 Mayıs 2021

    Ramazan bayramına kısa süre kaldı ramazan bayrami tatilini merak ettim en güzel bilgileri bu makalede buldum.

  3. 1 Mayıs 2021

    Ramazan sonrası bayram ne kadar süreceği ve tarihleri konusunda ayrıntılı ve acıklayıcı bilgiler verilmiş bilmeyenler adına faydalı olmuş. Teşekkürler

  4. 2 Mayıs 2021

    Bilmeyenler için Ramazan bayramı ile ilgili güzel ve öğretici bir yazı olmuş. Ramazan bayramının özellikle ne zaman başladığı ile ilgili ayrıntılı güzel bilgi verilmiş. Elinize sağlık.

    • 3 Mayıs 2021

      Herkesin aklında olan soruya cevap vermişsiniz. Teşekkürler. Herkese tavsiye ederim. Bunlar önemli şeyler. Kaçırmayın. Bu sene #evdekal ve Covid-19 bitsin.

  5. 2 Mayıs 2021

    Bu sene virüsten dolayı buruk bir bayram olacak. Bayram tatili hakkında bilgilendirme verdiğiniz için teşekkürler. Sağlıklı günler dilerim :)

  6. 2 Mayıs 2021

    Bayram tatili konusunda genel bir anlatım olmuş açık bir şekilde emeğinize sağlık güzel olmuş gerçekten emeklerinize sağlık

  7. Değerli bilgiler için teşekkür ederiz, ellerinize sağlık. Bu yıl Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı diyorlar da acaba resmiyete geçti mi? Çok başarılı bir yazı olmuş.

  8. 3 Mayıs 2021

    Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık gayet bilgilendirici olmuş. Sağlıklı günler mutlu günler dilerim

  9. 5 Mayıs 2021

    Ramazan sonrası bayram ne kadar süreceği ve tarihleri konusunda ayrıntılı ve acıklayıcı bilgiler verilmiş bilmeyenler adına faydalı olmuş. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir