1. Anasayfa
  2. Yemek

En Keyifli 2021 Ramazan Menüsü Listesi

En Keyifli 2021 Ramazan Menüsü Listesi
0

Ramazan ayı geldiğinde iftar vakti ne yiyeceğimizi düşünmeden edemiyoruz. Fakat oruç tutarken yemek yapmak da bizleri oldukça zorlamaktadır. Bu nedenle kolay iftar yemekleri tarifleri arayışına girmek kaçınılmaz. Çeşitli restoranlarda o güne ait ramazan menüsü görmüşsünüzdür. Peki, sizler de evinizde kendi listenizi oluşturmak ister misiniz? O zaman buyurun yazımıza.

YouTube video

İftar Yemeği Tarifleri

Sizlere Ramazan menüsü 2021 için özel iftar yemeği tarifleri hazırladık. Hem sizlere fikir olması için hem de pratik olması adına kolay yemek tarifleri hazırladık.      Etsiz iftar yemekleri, sebze yemekleri, salata, meze, soğuk-sıcak başlangıçlar ve birbirinden enfes tatlı tariflerini sizin için derledik. İftar yemeği ne yapsam diye düşünenler, buyurun yemek tariflerimize.

Soğuk Başlangıçlar

Orucunuzu su ile açıp hurma veya zeytin yemenizi öneririz. Böylelikle hem ilk yudum su ihtiyacınızı karşılamış olursunuz hem de kan şekerinizi/tansiyonunuzu düzenlersiniz. Orucunuzu açar açmaz midenize hafif yiyecekler girmesi için soğuk başlangıç içeren bir ramazan menüsü hazırlayabilirsiniz.

1.     Şakşuka

Soğuk başlangıç olarak tercih edeceğiniz şakşuka yemeğini bütün yemek boyunca yiyebilirsiniz. Ayrıca meze olarak da kullanabilirsiniz. Önceden kızarmış 4 büyük patlıcan ve 4 büyük domates küp küp olacak şekilde doğranır. 2 yeşil biber, 4 diş sarımsak ve 1 kuru soğanı istediğiniz boyutta doğrayın ve patlıcanla domatese ekleyin.

Tüm ana malzemeler birleştikten sonra eğer domatesiniz sulu değil ise 1 su bardağını geçmeyecek kadar su ekleyebilirsiniz. 1,5 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı şeker, istediğiniz kadar tuz ve baharat ekleyebilirsiniz. İşte ilk yemeğimiz hazır.

2.     Kabak Çiçeği Dolması

İftar yemeği tarifleri içerisinde yer alan ve yapımı zor olmasına rağmen lezzetine doyum olmayan kabak çiçeği dolması yapmak meziyet ister. Ramazan menüsü için oldukça narin olan bu çiçek dolması tarifimizi 30 tane çıkacak şekilde vereceğiz.

2 soğan, 1 domates, çeyrek demet dereotu ve maydanoz doğrandıktan sonra 1 çay bardağı sızma zeytinyağı ile birlikte 1,5 su bardağı pirince eklenir. Baharatı için 1 tatlı kaşığı toz nane, yarım çay kaşığı kadar karabiber ve 1 çay kaşığı tuz ekleyerek iç harcı hazırlanır. Çiçeklerin içine konulduktan sonra pişmeye verilir.

En Keyifli Ramazan Menüsü Listesi| kolay iftar yemekleri
En Keyifli Ramazan Menüsü Listesi| kolay iftar yemekleri

3.     Çiğ Köfte

Etsiz iftar yemekleri için Ramazan menüsü listesinde çiğ köfte tarifimiz var. 8 çay bardağı esmer bulgur, 2 su bardağı isot (tercihen urfa isotu) ve 4 kaşık salçayı birlikte yoğuruyorsunuz. Renklenen bulgurunuza 3 kuru soğan, 1 demet taze soğan ve maydanoz da eklenir ve kıvam alması için çok az su ekleyebilirsiniz.

Dilediğiniz kadar pul biber, 5 diş sarımsak, 2 tatlı kaşığı kimyon ve 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 çay bardağı kadar sıvı yağ ekleyin. Daha canlı ve lezzetli bir çiğ köfte istiyorsanız 15 tane küp buz da ekleyerek kıvam almasını sağlayabilirsiniz.

4.     Zeytinyağlı Deniz Börülcesi

Pratik ramazan menüleri içerisinde yer alan zeytinyağlı deniz börülcesiyapımı da çok kolay. Ramazan menüsü için oldukça pratiktir. Kaynar suda 1 demet deniz börülcesini kaynatın ve 3 diş sarımsak ile birleştirin. Sosu için de 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 limonun suyu ve biraz tuz ekleyin ve servis esnasında börülcenize katın.

5.     Muhammara

İftar yemeği tarifleri içerisinde tadına doyamayacağınız muhammara tarifi sizlerle. Meze olarak da görülen bu soğuk başlangıç için birer su bardağı domates ve biber salçasına sızma zeytinyağı ekleyin. Kıvamının tutması için 2 su bardağı kuru ekmek parçaları, ceviz ve 6 diş sarımsak ile birleştirin.

Şimdiden kokusuna hayran kalacağınız bu muhteşem muhammaraya 2 çay kaşığı karabiber ve pul bibere 1 tatlı kaşığı da kimyon ekleyin. Ramazan menüsü listesinin vazgeçilmezi olan soğuk başlangıcınız hazır.

Çorba

İçinizi ısıtacak ve güzel başlangıç yapabileceğiniz leziz çorba tarifleri burada. Ayrıca uzun süreli susuz kaldığınız için su ihtiyacınızı çorba içerek de gidermek sağlıklı olacaktır. Şimdi gelin sizlere en sağlıklı ve basit birbirinden güzel çorba tariflerini verelim.

En Keyifli Ramazan Menüsü Listesi| kolay iftar yemekleri
En Keyifli Ramazan Menüsü Listesi| kolay iftar yemekleri

1.     Domates Çorbası

Özellikle yaz aylarında yani mevsiminde çıkan domatesler ile daha güzel tatlar elde edeceğiniz domates çorbası, artık kış aylarının da vazgeçilmezi haline geldi. Altı kısık yanan tencerenize 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Eriyen tereyağınızın üzerine 2 yemek kaşığı kadar un koyun ve kokusu çıkana kadar kavurun.

5 tane domatesi rendeleyip ekleyin veya bu ölçüye tekabül edecek kadar domates sosu ekleyin. Dilediğiniz kıvamda olması için üzerine su ekleyin ve sürekli olarak karıştırın. Pürüzsüz bir domates çorbası sevenler blender kullanabilir. Ramazan menüsü listesinin ilk ana girişi olan çorbamız hazır. Sunum yaparken üzerine kaşar rendelemeyi unutmayın.

2.      Kremalı Mantar Çorbası

Öncelikle belirtmek isteriz ki en sağlıklı ve zehirsiz olan mantar çeşidi kültür mantarıdır. Özenle seçilmiş 400 gram kültür mantarını küçük küçük doğrayın ve diğer bir yandan tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağına 1 yemek kaşığı tereyağı olmak üzere ekleme yapın. Daha sonra içine ince doğranmış 1 kuru soğan ekleyip kavurun.

Pembeleşen soğanların üzerine mantarları da ekleyip suyunu çekmesini bekleyin. Kıvamına göre 1-2 yemek kaşığı un ilave edin ve hemen üzerine 1,5 su bardağı süt ya da 200 ml sıvı krema ekleyip kaynayana kadar pişirin. Piştikten sonra tuz, karabiber ve maydanozunu ekleyebilirsiniz.

3.     Tarhana Çorbası

İçinizi ısıtan ve çoğu hastalıklara deva olan tarhana çorbası, Ramazan menüsü iftar yemek tarifleri listesinde olmazsa olmazdı. Isıttığınız tencereye 2 yemek kaşığı yağ, 1 yemek kaşığı nane ve salça, kırmızı pul biber, karabiber ve tuz ekledikten sonra 3 yemek kaşığı tarhana ekleyin.

Çorbanın topaklanmaması için sürekli olarak karıştırın ve 6 su bardağı suyu yavaş bir şekilde ilave edin. Kaynayan çorbayı biraz ocakta beklettikten sonra servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Ara Sıcak

Sizler için birbirinden güzel muhteşem ara sıcak tarifleri hazırladık. Bu tarifleri görünce evde denemek için can atacağınızdan oldukça eminiz. Bu leziz tarifler hem sofralarınıza çeşit olacak hem de renk katacak. Ayrıca, çorbadan sonra mideye girecek ilk katı gıdanın ağırlığını hissetmemek için Ramazan menüsü içerisinde ara sıcak bulundurmanızı öneririz.

1.     Paçanga Böreği

Birer adet yeşil ve kırmızı biberi küçük küçük doğrayın ve az bir sıvı yağ içerisinde sote edin ve hemen ocağın üzerinden alıp soğumaya bırakın. 1 adet domatesi küp şeklinde doğradıktan sonra kaşar peyniri ve pastırmayı iç harca ekleyin.

Aldığınız hazır yufkayı eşit 6 parçaya böldükten sonra hazırladığınız iç harcını yufkanıza koyun ve tıpkı sigara böreği gibi sarın. Bundan sonra yapacağınız tek işlem iftar öncesi paçanga böreklerini ısıtmanızdır.

2.     Fırında Kaşarlı Mantar

Kültür mantarlarını yıkayıp saplarından ayırdıktan sonra fırın tepsisine dizin ve her mantarın orta göbeğine 1 çay kaşığı tuzlu tereyağı koyun ve üzerlerini rendelenmiş kaşar peyniri ile kapatın. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına mantarları verin ve 20 dakika sonra servise hazır olan mantarlarınızı fırından çıkarın.

3.     Kırmızı Köz Biber Kızartması

Ramazan menüsü için muhteşem bir tarifim var. Etli kırmızı biberleri ocak veya ızgara üzerinde közleyin. Kabuklarını soyduktan soğuması ve kuruması için bekletin. Bu esnada iç dolgusu için lor peyniri, maydanoz biraz tuz ve karabiberi karıştırın. Diğer bir yandan dışı için yumurta sarısı ve unu kenarda hazır bir şekilde bekletin.

Kenarda kurumasını beklediğiniz közlenmiş kırmızı biberleri alın ve içlerini doldurun. Daha sonra önce yumurta sarısına sonra ise una batırın. Ardından kızgın yağda kızartın ve sunumu yapın. Bir not, dilerseniz iç dolgusu olmadan sade bir ara sıcak hazırlayabilirsiniz.

Ana Yemek

Osmanlıda Ramazan Gelenekleri
Osmanlıda Ramazan Sofraları

Gelelim en can alıcı noktaya. Öyle ki belki de bütün gün bu anı bekleyerek sabrettik. Çok nefis ana yemek tariflerimiz için aşağıdaki Ramazan menüsü iftar yemeği tarifleri için ana yemek mini listemizi inceleyebilirsiniz.

1.     Hünkârbeğendi

200 gr kuşbaşı etini düdüklüde haşlamaya verdikten sonra bir tavada birer kaşık yağ ve unu kavurup 3 közlenmiş patlıcan ekleyin ve ezmeye başlayın. İyice ezdikten sonra patlıcanlara yavaş yavaş en az 1 çay bardağı süt ve biraz tuz ekleyin. Ocaktan almaya yakın yarım bardak rendelenmiş kaşar peynirini boca edin.

Haşlanan etleri bir tavada yağ ile kavurup birer adet soğan, biber, domates ve salça ekleyip karıştırın. 2 su bardağı su, tuz ve karabiberi de ekledikten sonra eti dinlendirin. Patlıcanlarınızın üzerinize etleri ve yağı koyarak servis yapabilirsiniz. İnanın, bu Ramazan menüsü tarifini benim de canım çekti.

2.     Sebzeli Bulgur Pilavı

Bir tane yemeklik soğanı tencerede pembeleşene kadar kavurun. 1 yeşil biber ve 1 kırmızı biberi doğrayıp soğan ile birleştirin. 3 dakika kavurduktan sonra 2 tane domatesi ekleyip karıştırdıktan sonra 1 yemek kaşığı salça da ilave edip 3 dakika kavurun.

Sebzeler piştikten sonra 2 su bardağı bulguru ekleyip 4 su bardağı suyun üzerine de 1,5 tatlı kaşığı tuzu da ekledikten sonra demlenmesini bekleyin. Dinlendirdiğiniz pilavı tabaklara koyabilirsiniz. Ayrıca sebzeli pilavı başka malzemeler ile çeşitlendirebilirsiniz.

3.     Fırın Makarna

Fırın makarna için uygun makarnalardan bir paket alıp tuzlu suda haşlayın. Makarna haşlanırken diğer yandan beşamel sosu yapmaya koyulmakta fayda var. 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı un, 4 su bardağı süt ve ½ yemek kaşığı tuzun hepsini beraber karıştırın. Muhallebi gibi olacak ve kaynayıp fokurdayana kadar pişireceksiniz.

Suyunu süzdüğünüz makarnaları borcama yerleştirin ve hazırladığınız beşamel sosunu üzerine dağıtın. Sos ile kapladığını makarnanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ile bir kat daha kapatın. Ara ara tereyağı parçaları koymayı da unutmayın. 180 derecede ısınmış fırınınıza makarnayı koyun ve pişmesini bekleyin. Piştikten sonra 15 dakika bekleyin ve o şekilde servis edin.

4.     Fırında Soslu Tavuk Şiş

Ramazan menüsü iftar yemek tarifleri listemizdeki en can alıcı kısımda son bir vuruş yapmak istedik ve fırında soslu tavuk şiş tarifini sizlerle paylaşalım dedik. Bu tarif 2 kişiliktir. Malzeme oranlarını arttırarak sizler daha fazla tavuk şiş yapabilirsiniz. Kuşbaşı tavuklarınızı soslamak için özel bir tarif paylaşacağız sizlerle.

5 yemek kaşığı zeytinyağı, birer tatlı kaşığı biber ve domates salçası, 2 diş rendelenmiş sarımsak, birer tatlı kaşığı kekik, pul biber, karabiber ve toz kırmızı biberin üzerine 1 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tuz ile karıştırın ve sosu hazırlayın.

Kimi kişiler yoğurt da ekliyor bu tarife fakat yoğurtsuz daha çıtır bir tavuk elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. Böylelikle gerçekten içi iyi pişmiş bir tavuk elde edersiniz. 600 gram göğüs etini sosa bulayın ve şişlere geçirin.    Şişlere geçirirken aralarına yeşil biber, arpacık soğan ve domates koyabilirsiniz.

Ara Yemek – Salata – Meze Çeşitleri

Ramazan menüsü ana yemeklerin yanında tabağınızı şenlendirecek leziz salata ve meze çeşitlerimiz de bulunmakta.

Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi

1.     Pancarlı Humus

Haşlanan 1 orta boy pancarı doğrayın ve haşlanan 2 su bardağı nohut ile birleştirerek mutfak robotundan geçirin. Üçer yemek kaşığı zeytinyağı, limon suyu ve sarımsak ile tuzu da robota ekleyin. Daha sonra 5 yemek kaşığı tahin ekleyin ve kıvam alması için birkaç kaşık sudan yardım alabilirsiniz.

Pürüzsüzleşen pancarlı humus için güzel bir tabak seçebilirsiniz. Üzerini zeytinyağı ve çam fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

2.     Köz Patlıcanlı Gavurdağ Salatası

2 büyük boy közlenmiş patlıcan veya konserve patlıcanı küçük küçük doğrayın.  2 salatalık, 2 domates, 1 kuru soğan, birer kırmızı ve yeşil biberi de doğrayıp birleştirin. 3 tutam maydanoz, nar ekşisi, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ekledikten sonra yarım çay bardağı ceviz ile süsleyin.

3.     Patates Salatası

Ramazan menüsü ve aile sofralarının vazgeçilmezi olan patates salatası tarifimiz 4 kişiliktir. 10 taze patatesi haşlayın ve kabuklarını soyduktan sonra soğumasını bekleyin. 4 dal taze soğan, tuz, karabiber, yarım demet maydanoz, limon suyu ve biraz zeytin yağı ile harmanladığınız patates salatınız hazır.

4.     Havuç Tarator

2 büyük boy havucun kabuklarını soyup rendeledikten sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile dolu olan tavaya havuçlarınızı koyun. Kavurma işleminden sonra soğuyan havucunuzu süzme veya normal yoğurt ile karıştırabilirsiniz. Sarımsak ve tuz da ilave edebilirsiniz.

Tatlı ve İçecekler

En Keyifli Ramazan Menüsü Listesi| kolay iftar yemekleri
En Keyifli Ramazan Menüsü Listesi| kolay iftar yemekleri

İftar yemeklerinin vazgeçilmezi olan tatlılar bizi her zaman heyecanlandıran ve canlandıran kısımdır. İftar yemek tarifleri adı altında çeşitli pek çok tatlı tarifi bulmanız mümkün. Sizle için Ramazan menüsü için vazgeçilmez 3 enfes tatlı tarifini derledik.

1.     Kabak Tatlısı

10 kişilik servis için 2 kg balkabağını soyup dilimleyip ve çekirdeklerini ayıklayın. Büyükçe bir tencereye 4 su bardağı toz şeker ile pişirmeye başlayın. Bir gece bu şekilde tencere beklettikten sonra 40 dakika pişirin. Soğuduktan sonra tabaklara koyabilirsiniz. Üzerine tahin ve ceviz koyabilirsiniz. Afiyet olsun.

2.     Güllaç

Ramazan ayı gelince ve tatlı denilince akla ilk gelen tatlılardan birisi de güllaçtır. Yapımı basit ve tadımı bir o kadar güzel olan bu tatlı için 12 adet güllaç yaprağına ihtiyacınız var. 3 litre süte 3 su bardağı şeker ve 1 paket vanilin ekledikten sonra şekeri eritene kadar kısık ateşte karıştırın.

Süt ısınırken bu esnada güllaç yapraklarının arasına koyacağınız 2 su bardağı cevizi parçalara ayırabilirsiniz. Genişçe bir kabın içerisine ilk kepçe sütünü koyduktan sonra parçalara ayırdığınız yaprakları dizin. Unutmayın parlak kısmı üstte kalacak ve 6 yapraktan sonra ceviz ekleyeceksiniz. Kalan yaprakları da süt ile kaba koyduktan sonra soğuması için buzdolabına koyabilirsiniz.

 

Üzerinin süslemesi de sizin tercihinize kalmış bir şey fakat bizim önerimiz Antep fıstığı tozu ve vişnedir. Ramazan Menüsü – Nefis Yemek Tarifleri sitesinin videosunu izleyerek de fikir edinebilirsiniz.

3.     Haşhaşlı Revani

3 yumurta ve 1 su bardağı şekeri iyice karıştırıyoruz. Birer su bardağı süt ve sıvı yağı da ekleyip karıştırın. Önce yarım su bardağı haşhaş sonra yine birer su bardağı un ve irmik ekleyin ve karıştırın. Daha sonra 1 kabartma tozu ve 1 vanilya ilavesi ile çırpın. Yağlanmış tepsiye karışımı dökün.

Isıttığınız 170 derecelik fırına verdiğiniz revaniyi pişirmeye verin ve bu esnada şerbeti yapmaya başlayan. 2 su bardağına 3 su bardağı şeker ile hazırladığını şerbeti soğumuş revaniye dökün. Dilerseniz üzerini krem şanti ile süsleyebilirsiniz.

4.     Osmanlı Şerbeti

2 litre suyunuza 1 büyük kabuk tarçın, 8 karanfil, 1 parça kök zencefil ve 1 su bardağı şekeri bir tencereye koyun ve 5 dakika kaynatın. Daha sonra 500 gram vişne koyup iyice kaynattıktan sonra 2 adet limon suyu ilavesi sonrası yeniden kaynamaya bırakıyoruz.

Diğer bir yandan kaynayan şerbetin köpüklerini de almayı unutmayın. Peki, Ramazan menüsü iftar yemeği tarifleri listesinin sonuncu güzelliği olan Osmanlı şerbeti kıvamının olduğunu nasıl anlarız? Çok basit: Vişneleriniz çatlıyor ise şerbetiniz hazırdır. Soğumaya bıraktığınız şerbetinizden tarçın, karanfil ve karanfilleri çıkartın. Afiyet olsun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir