1. Anasayfa
  2. Yemek

Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi

Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi
1

Ana yemek, sadece yemek olarak görülmesinin yanı sıra bir ülkenin kültürünü de belli eder aslında. Türk mutfağı ise bu konuda oldukça zengindir ve ana yemek tarifi pek çok kişinin ilgisini çeker.

Ülkemize gelen turistlerin dikkatini ilk olarak yemeklerimiz ve zengin mutfağımız çeker. Hemen hemen her turist Türkiye’den ayrılırken yemeklerimize hayran olarak ayırılır. Turistlerin yanı sıra bizim bile Türk yemeklerine hemen her gün hayran olmamamız elde değil.

YouTube video

Türk Sofralarında En Beğenilen 4 Ana Yemek Tarifleri

Yemek konularına ilgili olan ve yemek yapmayı sevenler ya da sadece Türk mutfağındaki yemekleri merak edenler için bir liste hazırladık. Bu listede ana yemek tarifi konusuna da kısaca değineceğiz.

1 – Mantı

Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi
Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi

Türk mutfağı denilince ister istemez herkesin aklına gelen ilk yemek mantıdır. Ülkemizde şehir olarak Kayseri ilimizin mantısı meşhurdur. Mantıyı Orta Asya’dan günümüze gelen yemekler arasında da sayabiliriz. Bunun nedeni Türklerin mantı ile ilk olarak Orta Asya ve Kafkasya’da tanışmış olmasıdır.

Mantıyı ilk olarak bizim bulmadığımızı ve Çin’den öğrendiğimizi her ne kadar kabul etmek istemesek de bu böyledir :). Şimdi sizin için kısaca ana yemek tarifi listemizin ilk sırasında yer alan mantının tarifinden bahsedelim. Mantı; hamurun ince bir şekilde açılıp dörtgen şekilde kesilip içine kıyma konulmasıyla tüketilen bir yemektir. Genellikle yoğurt ve salçalı sos ile tüketilir.

  • 3 su bardağı unu büyük bir kaba boşaltarak, ortasını açın. İçine 1 yumurta, 1 su bardağı ılık su ve tuz ekleyin.
  • Esnek bir hamur elde ettikten sonra hamurun üzerini kapatarak dinlenmeye bırakın.
  • İç malzeme olarak 1 adet rendelenmiş kuru soğanı 250 gram kıymaya ekleyin. Ardından karabiber, pul biber ve tuz ekleyerek yoğurun.
  • Daha sonra hamurları dilediğiniz şekilde kapatabilirsiniz.

2 – Kuru Fasulye

Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi
Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi

Türklere özgü yemekler olarak sayılan bir diğer ana yemek tarifi ise Kuru fasulye olacaktır. Kuru Fasulye Amerika’dan gelerek Avrupa’da yaygınlaşmış ve ardından Anadolu’ya ulaşmıştır. Türklerin kuru Fasulye ile tanıştığı zamanlarda en uygun tarım yeri Osmanlı idaresinde bulunan Balkanlardır. Kuru fasulyenin yetişmesi için gereken alan bol yağmurlu, ormanlı ve geniş bir toprak olmalıdır. Karadeniz’de Rize gibi yerler bunun için oldukça elverişlidir.

Anadolu’nun kuru fasulye ile tanışması 1500’lü yıllar olarak değerlendirilmiştir. Türk mutfağında kuru fasulye pişmiş bir fasulye yemeği olarak tüketilmektedir. Yapılışında her zaman soğan, salça ve zeytinyağı kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra damak zevkine göre değişkenlik göstererek et, sucuk, pastırma gibi besinler eklenebilir. Kuru fasulyenin yapılışına gelecek olursak;

  • Bir tencerenin içine 4 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyerek doğranmış 1 adet kuru soğanı da üzerine ekleyip kavurun.
  • Daha sonra 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip kavurma işlemine devam edin.
  • Son olarak 1 gün önceden suda bekletmiş olduğunuz kuru fasulyeyi tencereye ekleyin.
  • Tuzunu, istediğiniz baharatları ve 3 su bardağı suyu ekledikten sonra fasulyeler iyice yumuşayana kadar pişirin.

3 – Döner

Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi
Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi

Türk mutfağı yemekleri denince akla gelen bir başka ana yemek olarak sayılan yemek dönerdir. Dönerin keşfi Osmanlı İmparatorluğunda 17. yüzyıla kadar uzanır. İlk yapılan dönerler şimdiki gibi olmayıp, baharatlanmış etlerin yatay bir şişe geçirilmesiyle olmuştur. Şimdiki döner şekli ise 1850’li yıllardan sonra yapılmaya başlanmıştır. Bursa dönerin doğum yeri olarak kabul edilen bir şehirdir.

Dönerin Arap mutfağında bir benzeri vardır ve şavurma olarak adlandırılır. Bu Türk yemeğinin İstanbul’da popülerleşmesi icadından 100 sene sonra olmuştur. Bu popülerleşme de Beyti Güler’in İstanbul’da restoran açması sayesinde olmuştur. 1970’lerin başında Berlin’de bir Türk aşçı döneri Almanya’da yaygınlaştırmayı başarmıştır.

Almanya’da çok kısa bir süre içinde herkes tarafından sevilen ve popülerleşen döner, ardından Avrupa ülkelerinde de çok satan fast food yemeklerinden biri olmuştur. Bunun da ardından daha da ilerleyerek dünya genelinde bir popülariteye ulaşmıştır. Ülkemizde yapılanların çoğu kuzu eti ile yapılmaktadır ama dana eti ve tavuk eti de çok sıklıkla tercih edilir. Evde et döner yapmak isterseniz tarifi şu şekildedir;

  • Dana antrikot veya but etini ince bir şekilde dilimleyin. Zeytinyağı, kırmızı biber, kekik ile baharatlayıp etlerin dinlenmesi için buzdolabına koyun.
  • Daha sonra streç filme antrikotu koyup üzerini kıyma karışımıyla kaplayın. Malzemeler bitene kadar antrikot ve kıyma şeklinde dönere şekil verebilirsiniz.
  • Derin dondurucu da 2 saat beklettikten sonra pişirmeden önce oda sıcaklığında bekletin. İnce bir şekilde dilimleyip pişirip tüketebilirsiniz.

4 – Hünkâr Beğendi

Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi
Türk Sofralarından Eksik Olmayan 4 Ana Yemek Tarifi

Etli Türk yemekleri kategorisinde sayılan bu ana yemek tarifi bir aşk hikayesinden gelmektedir. Bu aşk hikayesi buruk bir hikayedir. Anlatılana göre, Sultan Abdülaziz 1800’lü yıllarda Napolyon’u ziyarete gitmiş ve orada kraliçeye âşık olmuştur. Bu aşk neredeyse imkânsız denecek kadar zordur. Sultan gitmeden önce Napolyon’u kendi sarayına davet eder. Bu davete icabet edemeyen Napolyon yerine Kraliçeyi gönderir.

 Kraliçe Osmanlı sarayına giderken yanında bir aşçı götürür. Bu Fransız aşçı Osmanlı mutfağında beşamel sosu yapar ve bu sos Türk aşçının dikkatini çeker, kendi hazırladığı közlenmiş patlıcanın üzerine bu sosu döken Türk aşçı yemeği Sultana öyle sunar. Sultan bu yemeği çok beğenir ve o zamandan beri adı Hünkâr beğendi olarak anılır. Sultan ve Kraliçe ise kavuşamaz.

Bu ana yemek, sadece Beğendi adıyla da anılır. Baharatlı patlıcanın ızgaraya alınması ve ardından püre haline getirilip süt, yağ ve unla karıştırılarak yapılmaktadır. Bu karışımın üzerine kuzu eti konulur ve ardından servis edilir.

  • 1 adet soğanı küp şeklinde doğrayıp sıvı yağ ile kavurun. Ardından 700 gr kuşbaşı eti ilave edin.
  • Kavururken tuz ve karabiberi de ekleyin. Etin hizasını geçmeyecek şekilde su ekleyin ve orta ateşte pişirin.
  • Közlenmiş patlıcanları soyup doğrayın. Un ve tereyağını kavurup patlıcanları üzerine ekleyin. Üzerine süt de ekleyip karıştırın. Kaşar rendesi de ekledikten sonra servis ederken ilk önce eti koyup tüketebilirsiniz.

Türk mutfağındaki ana yemek ile ilgili bilgi sahibi olmak için okuyorsanız umarım sizi yeterince bilgilendirebilmişizdir. Ana yemek tarifi için okuyorsanız da umarım yardımcı olabilmişizdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Mantı vaz geçilmezim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir