1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Yield Farming Nedir?    

Kripto para yatırımında, spot ve vadeli işlemler dışında birçok farklı yatırım alternatifi yer alıyor. Bunlar içinde yer alan yield farming, kripto para yatırımlarını stake etme veya ödünç verme alternatiflerini kapsayan stratejilerden.

Yield Farming Nedir?    
Yield Farming Nedir?    
0

Kripto para yatırımında, spot ve vadeli işlemler dışında birçok farklı yatırım alternatifi yer alıyor. Bunlar içinde yer alan yield farming, kripto para yatırımlarını stake etme veya ödünç verme alternatiflerini kapsayan stratejilerden.

Merkeziyetsiz finans, heyecan verici yenilikler barındırdığı gibi aynı zamanda henüz fiyat oynaklığının ve bazı risklerin azalmadığı bir ortamdır. Pazar büyüklüğü 2020 yılında yaklaşık 500 milyon dolarken, DeFi günümüzde milyarlarca dolarlık bir alan haline geldi. Likidite havuzu token’leri üzerinden yatırımcıların gelir elde edebildiği yield farming yatırımı, yüksek getiri oranı sayesinde öne çıktı. Peki yield farming nedir?

DeFi yatırımlarını bir kenara bırakıp, uzun vadeli spot ticaret, yani HODL’a adım atmak isterseniz BTCUSDT en çok tercih edilen işlem çifti. Bitcoin nasıl alınır sorusunun yanıtını bulmak için, BTC fiyatı sayfasına gidin ve anında düşük işlem komisyonuyla alım yapın. Peki yield farming ile risksiz getiri elde etmek istiyorsanız ne yapmak gerekiyor? İşte adım adım süreç…

Yield farming protokolleri nedir?

DeFi’nin önemli bir parçası olan yield farming, likidite sağlayıcılarının sahip oldukları değerleri akıllı sözleşme tabanlı havuzlara yatırması anlamına geliyor. Stake veya lending (ödünç verme) sürecinde, yıllık getiri oranı (APR) oranı üzerinden gelir elde etmek mümkündür. Bununla birlikte havuzdan gelen gelir, havuza katılan yatırımcı sayısı arttıkça değişebilir.

Sabit getiri ararken aynı zamanda riskten, volatiliteden uzak durmak isteyen yatırımcılar genellikle stabil coin’lere ilgi gösteriyor. Örnek vermek gerekirse USDT, DAI ve USDC gibi sabit coin’lerin yield farming havuzlarına olan talep yüksektir. Bununla birlikte yönetişim tokenlerine yield farming yatırımı yapmak da popülerdir. DeFi protokolleri genellikle Ethereum ağı üzerinde inşa ediliyor, bundan doları ERC-20 tabanlı token’lere yatırım yapmak yaygındır.

Yıllık getiri oranı ne seviyede? Yield farming kârlı mı?

Yield Farming Nedir?    
Yield Farming Nedir?

Farming protokolleri, stake’in yanı sıra lending süreçlerinde de devreye giriyor. DeFi borsalarda, yield farming protokollerinin yıllık getiri oranı APY oranından ilerliyor. Bu oran, bir yatırımcının yıllık süre sonucunda kazanacağı parayı ifade ediyor. Yüzde 10, yüzde 15 gibi oranlar majör kripto paralar ve sabit coinler için iyi seviyelerdir. Fakat yeni çıkan coinlerde, yüksek APR oranları öne çıkabilir. Yıllık yüzde 250, 500 gibi oranlar görmek normaldir. Ancak böyle durumlar aynı zamanda riski beraberinde getiriyor. Yüksek APR veren projeleri mutlaka araştırın. DeFi, merkeziyetsiz protokoller olması nedeniyle rug pull gibi dolandırıcılıklara sahne olabiliyor. Token’ler istenen getiri oranını sağlasa dahi, çok ciddi değer kayıpları yatırımcıları zarara uğratıyor. Örneğin, değeri 1 dolar olan coin’de, yıllık yüzde 500 getiri oranıyla dahil olduğunuz havuzda, coin sayınız bir yılda 5 katına çıkar. Ancak vade sonucunda 0,1 dolara düşen değer, sizi zarara uğratacaktır.

Popüler yield farming protokolleri

Kripto para piyasasında, spot ve vadeli işlemler piyasasında BTC, ETH, AVAX, SOL gibi coin’lere yüksek ilgi var. Fakat yield farming protokolleri yüksek getiri oranı ve pasif gelir imkanıyla öne çıktı. Likidite havuzu üzerinden kredi verme, ödünç alma seçeneklerinin artmasıyla birlikte DeFi büyümeye devam ediyor. Peki yield farming dendiğinde ne çıkan projeler hangileri?

AAVE: Aave bir kredi protokolüdür ve kullanıcılar,  token üzerinden borç vererek faiz geliri elde ediyor. TVL değeri yüksek protokolde yatırımcılar yıllık yüzde 15 APY elde ediyor.

Compound: Kredi ve borç odaklı bir yield farming protokolü olan Compound, yerel token’i COMP üzerinden hizmet veriyor. Yüksek güvenlik standartlarına sahip olmasıyla dikkat çeken proje, hem bileşik faiz oranından getiri sağlıyor hem de bir yönetişim tokenidir.

Curve Finance: AMM algoritmasıyla düşük ücretlerle sabit coin alımına olanak tanıyan Curve Finance, yüksek TVL değeriyle öne çıkıyor. APY oranları ortalama yüzde 10 seviyesinde olurken bazı projelerde yüzde 40’a yakın APY oluyor.

Bu projeler dışında Uniswap, Suhiswap ve Pancakeswap protokolleri yield farming için olanaklar sunuyor. Merkeziyetsiz finans platformlarında birçok coin için olduğu gibi Bitcoin için de yield farming fırsatı vardır. DeFi yield farming alanında, Wrapped Bitcoin (WBTC) kullanmak mümkündür.

Blokzinciri ve merkeziyetsiz finans teknolojinin hızla geliştiği bir alan olan yield farming, fırsatlar barındırdığı gibi kendi içinde riskler de taşıyor. Bu nedenle tüm yatırımcılar, kapsamlı bir araştırma yaparak yatırımlara adım atmalıdır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir