1. Anasayfa
  2. Alışveriş

Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir, Arı Zehri Ne İşe Yarar?

Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir, Arı Zehri Ne İşe Yarar?
Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir, Arı Zehri Ne İşe Yarar?
0

Arı sütü faydaları biliniyor da İlk defa duyanlar için arı zehrinin faydaları nelerdir sorusu oldukça merak ediliyor. Hiç durmadan çalışan arıların zehirleri de artık şifa dağıtıyor!

Doğadan sofralarımıza uzanan bin derde deva balların başrol oyuncusu arılar, zehirleriyle de insanlara şifa dağıtmaktadır. Bu belki de çoğumuzun duymadığı bir cümle olabilir ancak arının; sütü, peteği, balı ve doğaya katkılarının yanı sıra, zehrinin de pek çok alanda kullanıldığı doğrudur.

Arı; dışarıdan gelen tehditlere karşı kendini, vücudunda doğal olarak üretilen zehir ile korumaktadır. Daha önce bir arı sokması yaşadıysanız bu zehrin vücuda oldukça zararlı olduğunu düşünebilirsiniz. Buna karşılık yurt dışında yapılan araştırmalar, arı zehrinin insana verdiği zararın yanı sıra faydasının da olduğunu kanıtlamıştır.

Arı Zehri Nedir?

“Arı zehri nedir?” dendiğinde kafamızda güzel şeyler canlanmayabilir. Bu küçük canlıların iğnelerinden tatmışsanız eğer şişlik ve ağrıları hatırlamanız zor olmayacaktır. Tüm bu kötü izlenimlere rağmen arı zehrinin faydaları alternatif tıpta ve kozmetikte görülmektedir.

Arı zehri; yapısı itibari ile sıvı halde olup asidik ve renksizdir. Protein bakımından zengin olan bu bileşen, kuruyunca küçük beyaz taneciklere dönüşür. Bilimsel adı apitoksindir ve tehlike sezdiklerinde bu madde arıların iğnelerinden enjekte edilir. Arılar bu olay sonrasında fazla yaşayamaz, ölürler.

Arı zehrinde; hyaluranik asit, fosfolipaz A2 molekülü, hitamin, seretamin, dopamin, noradrenalin bulunur. Bu maddeler vücutta farklı görevleri yerine getirerek önemli katkılarda bulunurlar.

Arı Zehri Asidik mi?

Arıların karın bölgesinde yer alan keselerinde “apitoksin” adı verilen zehir üretilir. Bu zehir asidik bir yapıya sahiptir. İnsana enjekte edildiğinde bazik çözeltilerle nötr hale getirilerek acı azaltılabilir.

Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir, Arı Zehri Ne İşe Yarar?

Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde “arı zehri kremi” adıyla son yıllarda popülerliği artan bu bileşen, sadece kozmetikte değil alternatif tıpta da önemli bir yere sahiptir. Uzun yıllardan bu yana pek çok alanda tedavi amaçlı kullanılmış ve hala yapılan araştırmalarla birlikte kullanımına devam edilmektedir.

Arı zehri, teknolojinin sunduğu imkanlarla uygun ortamlar oluşturularak elde edilmektedir. Kanıtlanmış faydaları ise şu şekildedir:

  • Bilinen en büyük faydası romatizma hastalığını iyileştirmesidir. Bu özelliği sayesinde romatizma hastalığının büyük ölçüde önüne geçmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Gribal enfeksiyona iyi gelir.
  • Hücre yenileme etkisi vardır. Bu özelliği ile yaşlanmayı geciktirir.
  • İltihaplı sivilce ve yaraları hızlı bir şekilde iyileştirir.
  • Özellikle HIV adı verilen virüsten vücudu korur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Sinirsel yaralanma ve ağrılara iyi gelir, arı zehri kremi son derece etkili bir ağrı kesici kremdir.
  • Cilt lekelerinin önüne geçer. Ciltteki akne ve lekeleri tedavi ederek cilde pürüzsüz bir doku kazandırır.
  • Alerji, sedef, egzama ve kronik yorgunluğa iyi gelir.
  • Son yıllarda yapılan çalışmalar, arı zehri tedavisi ile kansere karşı olumlu etkiler olabileceğini ortaya koymuştur.

Arı zehrinin faydaları; içerisinde yer alan melittin, apamin, hyaluranik asit gibi özel protein ve organik asitler sayesinde saymakla bitmiyor! Bu özellikleri ile arı zehri nedir sorusuna doğal bir eczanedir desek yanlış olmaz.

Cilde Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir?

Arı zehri kremi, ciltteki kusurlar için kullanılabileceği gibi günlük nemlendirme içinde kullanılabilir. Bu düzenli kullanımlar ile birlikte, ciltte oluşan yağlanmanın önüne geçer ve sivilce oluşumunu engeller. Sivilce izlerini kapatır, güneş lekeleri ve farklı sebeplerden dolayı oluşan diğer lekeleri giderir.

Siyah noktalara çözümdür buna ilave olarak gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar. En önemli özelliği ise kırışıklıklara çözüm olmasıdır, arı zehri tedavisi ile cilt daha genç ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur.

Arı Zehri Ne İşe Yarar?

Arı zehri; içerisinde barındırdığı güçlü bileşenlerle pek çok alanda kullanılmaktadır. “Apiterapi” adı verilen tedavi yöntemi, arı zehrinin faydaları arasından yalnızca biridir ve bu tedaviyi devam ettirmek adına hastanelerde özel bölümler bile açılmıştır.

 Seri üretimine başlanılan arı zehri kremi; bel, boyun, fıtık, eklem ağrılarına çare olmuştur. Ayrıca MS hastaları ve romatizma hastalarına da iyi gelen kremin ciltteki kusurları yok etme konusundaki rolü de büyüktür.

Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir, Arı Zehri Ne İşe Yarar?
Arı Zehrinin Faydaları Nelerdir, Arı Zehri Ne İşe Yarar?

Apiterapi Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Başta Kore, Çin ve Japonya olmak üzere tüm dünyada uygulanan apitrapi tedavisi, apitoksin içerisinde bulunan melittin ve epaminin gösterdiği güçlü etki ile mümkün olmaktadır. Uygulandığı başlıca hastalıklar; menstürel ağrılar, karpal tünel sendromu, kronik ağrı sendromu, astım, artrit, MS, donmuş omuz, romatoid artrit, bel fıtığı, boyun fıtığı alanlarındadır. Tedaviye başlamadan önce herhangi bir sorun gelişme ihtimaline karşı arı zehri alerji testi yapılmaktadır.

Arı Zehri Üretimi

Arı zehrinin faydaları; arıcılıkta da hareketliliğe neden olmuştur. Ülkemizde çok yaygın olmasa da son yıllarda adına bazı yerlerde rastlanmakta ve ticaretine devam edilmektedir.  Bununla birlikte üretimin artması yönünde yeni projeler geliştirilmekte ve teşvikler yapılmaktadır.

Zehrin alınması işlemi ise arılara zarar vermeden hazırlanan bir düzenek ile mümkün olmaktadır. Arı kovanına yerleştirilen aparatta zayıf bir elektrik akımı ile arıların zehrinin cama bırakması sağlanır. Havanın etkisiyle kristal bir yapıya dönüşen zehrin uygun koşullarda saklanarak ilgili yerlere teslimi yapılır. Arı zehri tedavisi, uzman kontrolü dışında yapılması tehlikeli olacağından kesinlikle uzak durulmalıdır, kişi hekim kontrolünde tedaviye başlamalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir